Citroencake met olijfolie
Fris, zuur, zoet, luchtig, smeuïg, knapperig, deze citroencake is het allemaal. Perfect voor een zonnige dag, geserveerd met aardbeien, frambozen of andere bessen.
Dus krijg je bezoek, wil je iets makkelijks bakken of heb je gewoon zin in iets lekkers? Dit is het recept voor jou!
Op deze pagina vind je:

Plantaardige citroencake met een twist
Vergeet alles dat je weet over citroencake. Dit is geen standaard cake met een toegevoegde citroensmaak. Deze cake is anders.
Dat begint al bij het feit dat je olijfolie gebruikt in plaats van boter. Maar je gebruikt ook aquafaba - het proteïnerijke vocht uit een blik kikkererwten, dat fungeert als eiwit. Die twee samen zorgen voor de luchtige maar smeuïge textuur.
Volg de stappen, dan staat de cake in een half uur tijd in de oven. Daarna is het een kwestie van afkoelen en decoreren. En proeven!
Ingrediënten
Bak jouw citroencake in 10 stappen
- Verwarm de oven voor op 175ºC en zet een cakevorm klaar van ±20x10cm.
- Was de citroenen, rasp ze en zet het raspsel aan de kant.
- Pers allebei de citroenen en combineer ¼ cup (60 ml) citroensap met de plantaardige melk. Laat dit 10 minuten staan om te stremmen, zo krijg je een vegan ‘karnemelk’.
- Scheid je kikkererwten van de aquafaba en giet de aquafaba in een schaal. Klop dit ongeveer een minuut op met een handmixer tot uniform schuimend.
- Doe nu de bloem, baking soda, bakpoeder en zout in een schaal en meng met een lepel of spatel tot goed gecombineerd.
- Giet de olijfolie in een mengkom en voeg de suiker toe. Mix met je handmixer en voeg daarna de schuimende aquafaba toe. Als dat één geheel is, kun je de karnemelk, 1 tbsp citroenrasp en vanille extract toevoegen. Mix weer.
- Voeg nu de helft van de bloem-mix toe aan de natte ingrediënten en mix op een lage stand. Doe de rest van de bloem erbij en mix tot bijna glad. Voeg het maanzaad toe en rond het mengen af met een siliconen spatel, zodat je niet overmixt. Je beslag is nu luchtig en licht.
- Vet je cakevorm in met een klein beetje olijfolie en giet het beslag erin. Bak 35 tot 40 minuten; je cake is klaar als de bovenkant licht goudkleurig is.
- Laat de cake nu een kwartier tot half uur afkoelen uit de oven.
- Als de cake helemaal afgekoeld is, kun je met overgebleven citroensap en poedersuiker een glazuur mengen en over de cake gieten. Je kunt nu ook je cake versieren met aardbeien of frambozen. Strooi om af te maken je restjes citroenrasp over de cake.
Bekijk hier mijn andere bakrecepten.